dimecres, 30 de gener del 2013

LA NOSTRA APORTACIÓ AL DIA DE LA PAU

... Al dia Escolar de la No Violència i la Pau (30/01/13)



A l'escola del meu fill gran ens van demanar col·laboració per a celebrar aquest dia, pintant, dibuixant o escrivint alguna cosa, reflexió sobre la Pau.
La meva reflexió va ser la següent:
"Parlar de la PAU amb un nen de P3 és difícil. Millor predicar amb l'exemple amb respecte i paciència -no enfadant-nos, no barallant-nos, jugant, parlant...-
Sota, una cartolineta blau cel i les mans estampades del nen en bicolor (blanc, com a símbol de la Pau i verd com a símbol d'esperança... i per a què resaltés més sobre la cartolina, tot s'ha de dir...). El nen va escriure Pau amb un retolador verd i ja està! Aquí està la nostra aportació i ja penja del mural al pati de l'escola, just al costadet de la classe de P3B!
Però la nostra aportació anava més enllà. De debò que vaig intentar explicar-li al Pau què és la pau, però és molt, molt difícil. No val a soltar el tòpic aquell de què la Pau és l'absència de guerra. Un nen tampoc entendrà què és la guerra.
Llavors, vam estar tot el cap de setmana i dies posteriors que si s'enfadava, molestava, etc. li deia que això no era pau i ho va entendre (crec). Al final el missatge havia de ser que la pau era una situació plaentera, volguda, dolça... fàcilment vista a través d'un somriure a la cara o una abraçada.


Tot i que una cosa és entendre-ho i l'altra és tenir la paciència suficient per a estar a totes hores vivint pacíficament. Difícil per als nens, però difícil per als adults també, tot i tenir la majoria de vegades més autocontrol que els petits. Al final, la conclusió és que hem d'aprendre a conviure. Conviure amb les particularitats dels que ens envolten i a la vegada ser més flexible, comprensiu, sobretot si els que ens envolten són petits que estan descobrint el món (que els envolta...). Exemplificar i donar testimoni del que és compartir, que el compartir no sigui una obligació si no un gust.
Si voleu llegir altres reflexions meves sobre la Pau, aneu a aquesta entrada:
http://aquihodeixodit.blogspot.com.es/2012/12/pau.html


Tornant al dia de la cebració, i pel que sé, es celebra aquest dia perque també és l'aniversari de la mort de Gandhi, un pacifista, un lluitador no violent. Voleu dir que la societat ha canviat tant després de 65 anys???

AQUÍ HO DEIXO DIT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada