dimecres, 3 de setembre del 2014

POSA-LI SAL A LA VIDA

Sí, perquè aviat arriba la rutina un altre cop i així, amb una mica de sal, la vida no és tan avorrida.

Fa temps vaig veure una idea a un bloc (no recordo ben bé quin): sal aromatitzada. Era ben fàcil i donava el pego. Sobretot si ho fas així mono...
La vaig dur a terme pel passat dia de la mare i no cal dir que està fet amb tot l'amor del món.
Tot i que ara no és precisament l'època típica de fer regals, he decidit explicar-la.


Vaig fer quatre ampolletes. Tres amb sal grossa i una amb sal normal.

Necessitarem:

- Sal, la que més agradi.
- Diferents ingredients per a barrejar a la sal.
Les quantitats, molt important, a ull

- Etiquetes adhesives.
- Potets de vidre, que prèviament esterilitzarem (al rentavaixelles, per exemple):
- Algun cordill per a acabar d'ornamentar.





Les variants que vaig fer jo van ser:

Sal amb diferents herbes campestres.
Sal amb timó i olives
Sal amb cítrics
Sal amb vi.

Per a fer la primera, la sal amb diferents herbes campestres, únicament vaig barrejar la sal grossa amb una barreja d'herbetes seques (de les de condimentar)
www.ducros.es

i vinga, cap al potet.

Val a dir, que molt més natural si les herbes són agafades del camp o del test del balcó. Però jo sóc mala cuidadora de plantes... i, és clar, tampoc no tenia res més a mà.
Si s'opta per fer-ho amb herbetes collides del camp, s'hauran d'assecar prèviament. Una manera fàcil i ràpida és fer-ho al microones.
Es posen les herbetes sobre un paper de cuina per a què aquest xucli la humitat i a intervals de 20 segons per exemple, posar-ho al microones, com deia. Si s'ha de seguir, baixar el temps i anar provant a veure si s'aconsegueix l'efecte desitjat. Picar una mica les herbes i fer-les servir. No haurien de quedar en pols.







La Sal amb timó i olives va tenir una mica més de curro... No gaire, per això. Simplement, les olives (negres) les vaig posar al forn per a què perdessin la humitat i les vaig esmicolar. No cal convertir-les en pols, queda bonic que els trossos es vegin una mica.
Vaig triar-les negres, perquè vaig pensar que el contrast de color amb la sal faria goig.

Altra vegada, tot barrejant-ho amb el timó que tenia per a condimentar, i la sal i cap al potet.



La Sal amb cítrics, porta més curro encara... Tampoc no gaire... no!
El que vaig fer en aquest cas és ratllar la pell d'una llimona i una taronja, evitant que caigués la part blanca, i la vaig deixar assecar. De fet, la vaig assecar amb la calor residual del forn, després d'haver deshidratat les olives.
Altre cop ho vaig barrejar amb la sal i cap al potet.



I la Sal amb vi, aquest cop vaig utilitzar sal normal. La vaig tenyir amb unes gotetes de vi negre (la sal queda d'un color lila molt bonic) i ho vaig deixar assecar per a què la sal tornés a quedar ben solta. Estant així, també, cap al potet. En aquest cas, cal dir que la sal costa més d'assecar-se. Cal anar removent i si està en un lloc càlid, també ajuda. A més, a mesura que es vol que quedi amb més color i sabor i s'afegeix més vi, requereix més preparació que les altres sals.
























Vaig decorar una mica els potets amb el que tenia. Una mica de washi-tape, cordills, etiquetes, en aquest cas escrites per mi, perquè se'm va tirar a sobre el temps i no podia imprimir-ne de mones, però va quedar força "resultón".




La primera barreja de sal, la d'herbetes campestres, i la de vi, crec que pot resultar ideal per a condimentar carns.

La d'olives, potser per una pasta, mmm, un menjar típic italià..., una amanida..., per una salsa...



I la de cítrics, pel peix, eh? amanides...

És una activitat que vaig fer jo sola, més que res, perquè com deia, se'm tirava el temps a sobre. Però trobo que és ideal per a fer amb nens, ja a què a part de manipul·lar objectes naturals, pot resultar una activitat sensorial, trasvassen la sal a dins els potets, etc.

Per 25 pessetes, altres activitats per a fer amb els nens relacionades amb la sal:


- Excursió a les muntanyes de sal de Cardona.

- Un clàssic: Tenyir la sal de colors amb guixos

- Fer pasta de sal. (jo personalment no n'he fet mai, però a l'escola bressol, sovint en feien, i em tenia fascinada el resultat).

- Escriure lletres o números sobre la sal que hi ha dins una safata

- Jugar al "Un, dos, tres, pica paret" (o a les estàtues de sal)

- Fer pa

- Ajudar a cuinar

- Una que vaig fer l'any passat amb els nens: vaig posar dins un brick de llet, aigua i ho vaig congelar. Després, quan ho vaig treure, els hi vaig donar als nens i amb colorants i sal (la sal va desfent el gel) vàrem fer una escultura (no tinc fotos.........)


I del bloc "manetes i cosetes", que segueixo i m'encanta...

- Aquesta, que fa temps que vull fer: http://manetesicosetes.wordpress.com/2014/07/04/pintar-amb-cola-sal-i-colorants/

I una de molt cruel que em va explicar una vegada un company d'universitat, però que em petava de riure (ho sento):
Diu que al seu gosset li oferia sucre, una vegada i una altra, i una altra i el gosset se li atansava felicíssim, fins que la darrera vegada, li donava  sal...

Ja no dic res més.
AQUÍ HO DEIXO DIT




2 comentaris:

  1. Doncs com a regal han quedat uns potets de sal xulíssims!
    Ei, i moltes gràcies per enllaçar les meves dues entrades! Justament ara t'acabo d'enllaçar a tu en una entrada sobre textures. He tardat i al final no hi he posat fotos de pintar amb rodet les plaques de textura però és que l'entrada anava en una altra direcció i j ahi havia posat moltes fotos. Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que a gent q tingui més traça li poden quedar encara millor.
      He estat uns dies fora però he vist l'entrada sobre les textures i com a proposta de butxaca me l'apunto. Bé, de fet me les apunto totes. Una abraçada!

      Elimina